Sunday, February 21, 2010

Public Jewellery : Q & A

  1. When was gold jewellery first worn by people?

    Until recently the earliest known gold jewellery was believed to date from the Sumer civilisation, which inhabited what is now southern Iraq around 3000 BC. Recent discoveries suggest however that goldsmithing first began on the shores of the Black Sea, in the land that is today Bulgaria.

    Articles displaying various techniques such as repousse, chain- making, alloying and casting have been found in ancient Egyptian tombs, with the best known examples coming from the treasures of King Tutankhamun who died in 1352 BC. The Minoans on Crete produced the first known cable chain, still very popular today, and the Etruscans in Italy had developed granulation, whereby items are decorated with tiny granules of gold, by the 7th century BC.

  2. Why do people wear gold jewellery?

    Wearing gold not only enhances strong emotional feelings for its wearer but also completes a woman's appearance - it makes women feel indulgent, beautiful, successful, confident and sexy. Women who wear gold jewellery consider it to be an integral part of their appearance, and consider it as a necessary item rather than just an accessory. There are also traditional reasons for wearing gold, such as for marriage, religion, and family gifting.

    Gold also has a lasting financial value, which supports consumers' decision when buying gold jewellery, and can often be the reason why women prefer gold to other jewellery or luxury products.

  3. What is the carat (karat) system for gold jewellery?
    Because gold is naturally a soft, malleable metal, in order to make jewellery, it is alloyed with other elements to strengthen it. The carat code shows the percentage of pure gold your gold contains. The word carat comes from Arabic, meaning bean seed , because years ago seeds were used to measure the weight of gold and precious stones. Any jewellery- by law- has to exhibit both the finest quality mark that indicates the caratage, which is the percentage of fine gold contained in the jewellery. Now though, carat literally means the amount of gold an item of jewellery contains. For example, pure gold is 24k or 99.99% pure. In France and Italy, the lowest permitted standard for gold is 18k, while Germany is 8k and USA is 10k. In Malaysia, gold of 916 is a standard for jewellery without gemstone.

  4. What is 916 Gold?
    A 916 mark indicates that the item is 22 carat with gold content of 91.6% purity.

  5. Why Public Jewellery gets started by Public Gold?
    • Compatible with Public Gold business model.
    • Providing customers and dealers the best value for money.
    • Buy back jewellery at reasonable prices.
    • To offer customers an alternative for investment.

  6. Why Public Jewellery only offer jewellery in 916 gold, but not in 835 or 750 Gold?
    916 Gold is a standard for jewellery without gemstone in Malaysia. The jewelry made from 22 karat gold is soft enough, but will not damage or bend when worn, please note that jewellery of any carat does not damage by wearing it on the body, but does so by storing it unsafely, 22 karat jewellery if stored properly can, last for years. Gold jewellery made in 22k purity, has be worn for generations in India, China, far east, middle east, most of Africa and many other parts of the world.

  7. What are the advantages of buying jewellery with Public Jewellery?
    • Fair and transparent transactions. Transaction will be processed according to real time international 916 gold price which will update at every 20 minutes basis.
    • As the saving generated by our direct to customer business model, our 916 gold jewellery is sold at wholesale price which is approximately * 15% lower than the market price. (*market price = gold price + workmanship)
    • No Workmanship charge.
    • The most competitive buy back rates in Malaysia.
    • Booking through Internet. Ordering can be carried out for 24 hours a day, 7 days a week at the convenient of your fingertip.
    • Quality assurance and authenticity of the Bunga Raya Hallmark by Penang Assay Office Sdn Bhd.

  8. Why the margin spread of Public Jewellery is different with the margin spread of Public Gold?
    Due to the jewellery items are selling at wholesale prices, hence our selling price is much lower than the selling price recommended by the Federation of Goldsmiths. Furthermore, the buy back jewellery items cannot be sold again, and must be re-melted.

  9. Why the price in Public Jewellery is cheaper than the market prices?
    Public Jewellery business model is based on the concept of selling directly to customers without having to go through wholesaler and retail outlets. Since there is no retail shop needed, huge saving from rental, salary, etc is transferred to customers in term of lower price.

  10. Can the price of Public Jewellery 916 gold differs from the price recommended by Federation of Goldsmiths?
    The price recommended by the Federation of Goldsmiths is only served as the guideline to all Goldsmiths. It has no legal implication thus it is not compulsory to follow.

  11. How to order or purchase the jewellery?

  12. When can I take delivery of my purchase?
    This will somewhat dependent on our product schedule but you can expect to collect your purchased item within 2 weeks.

  13. Why the cost of transportation is charged RM20 for each item?
    • Price display in our website is ex-Penang.
    • Stock is sent to different states for a booking out of Penang.
    • Travel insurance while shipping stocks to other states.

  14. Why Public Jewellery products do not have gemstone design?
    Because Public Jewellery offered buy back mechanism. Any buy back transaction will be based on the actual weight of jewellery.
    For example: 10.5g x RM122/g = RM1281.00
    Besides, the standard of purity of gold jewellery with gemstone is 18K and 14K. Jewellery which in 18K and 14K is worth less than 22K gold jewellery, the purity isn't as pure as 22K gold. Gold purity is measured in karats, 24 karats being pure gold. 18 karat gold is 75% pure - the rest being made up of alloys, 14 karat gold is 58% pure, etc.

  15. How do I measure the size of bracelet/necklace?
    We only offered 5 different sizes for bracelet, which are 16cm, 17cm, 18cm, 19cm and 20cm. For necklace, there are 4 different sizes, which are 40cm, 50cm, 60cm and 70cm.
    You may use a yarn to measure the size of your wrist or neck, put it on a ruler to get the centimeter, and then compare with the standard measurement which publishes in our official website.

  16. Can Public Gold dealers sell Public Jewellery products?
    Yes, Public Gold dealers will automatically become Public Jewellery dealers.

  17. How if I only want to become a dealer of Public Jewellery?
    If the current price for 1 set of gold bars and gold dinar is RM40, 000, so he/she would need to purchase the jewellery in total RM40, 000.

  18. Can a prospective dealer to buy RM40, 000 which includes gold bars, gold dinar, jewellery and silver bars?

  19. How is the quality of Public Jewellery product?

    There is a Hallmark-certified purity of gold assayer accredited, which is Penang Assay Office Sdn Bhd.

  20. How is the selling back price if the jewellery is not Public Jewellery products?
    There will be a discount of approximately 5% to 10% of the Public Jewellery buying price.

  21. When can I start booking?
    1st of March 2010.

  22. What's the best way to care for and clean gold jewelry?
    Your jewelry can be kept looking new if you follow a few simple guidelines: Avoid contact with bleach, soap, perfume, cosmetics, hairsprays, etc. Also, take your jewelry off at night and store it in a jewelry box with compartments that keep pieces from rubbing against each other.
    You can clean your gold jewelry in a bowl of warm, sudsy water with a drop of any mild liquid detergent. Brush the jewelry with a soft brush until you have created lather around it. With the jewelry on a plastic or metal strainer, rinse off with warm water (be sure not to clean your jewelry over the drain!) Pat your jewelry dry with a soft, lint-free cloth.

Friday, February 19, 2010

Pelancaran Public Jewellery & Public Silver

Assalamualaikum tuan-puan sekalian.

Hakikat Emas berbesar hati untuk menwar-warkan activity Public Gold company yang seterusnya.

Public Gold akan menganjurkan majlis pelancaran Public Jewellery (barang kemas) dan Public Silver(Jongkong Perak) pada hujung minggu depan.

Oleh yang demikian, Public Gold ingin menjemput anda semua untuk hadir ke majlis pelancaran ini. Maklumatnya adalah sepertimana dibawah...

Tarikh: 28/2/2010 (Ahad)
Tempat: Dewan Sri Seroja, Jalan Diplomatik 2, Presint 15, Presint Diplomatik, Putrajaya.
Masa: 2.00 petang – 6.00 petang
Bayaran: FREE a.k.a PERCUMA, minum ringan ada.

Untuk makluman, tempat duduk adalah terhad, tuan-puan digalakkan membuat tempahan untuk hadir ke majlis tersebut. Boleh call pegawai bertugas sebagaimana iklan di atas.

Selain daripada itu, buleh juga joint group Hakikat Emas untuk hadir, tetapi tarikh akhir kena confirm pergi ke tidak, adalah hari Isnin ni 22 Feb 10.

Hakikat Emas berharap dapat jumpa anda semua di sanaaaa....

Wednesday, February 17, 2010

Lima Undang-Undang Emas

" Sebuah beg yang berat berisi emas atau tanah liat diukir dengan kata-kata bijaksana: jika kamu mempunyai pilihan, yang mana satu menjadi pilihan kamu?"

Melalui kelipan lampu daripada nyalaan api pokok-pokok renek di padang pasir, menyinari wajah para pendengar yang bercahaya dengan penuh minat.
"Emas, Emas," seramai dua puluh tujuh orang mengulangi kata-kata itu.

Kalabab yang tua itu tersenyum mendengar jawapan yang telah pun diduga itu.
"Bertenang," dia memulakan, sambil................................

Begitulah sebahagian intro Bab-5 dari buku best seller ' Manusia Terkaya Di Babylon'. Buku ni memang cukup hebat dan padat dengan kisah-kisah motivasi diri dan pengurusan kewangan yang di jana dari kajian sejarah Kota Babylon.

Buku ni dibeli semasa makan tengahari di TM Brickfields pada tahun 1998 ( kalu tak silap) dan syukur sangat pada Allah bila ternampak anak pegang tempohari yang membuatkan hati tergerak untuk ambil dan belek, natijahnya valueble flashback story dapatlah dinukilkan dalam blog ni.

Pink-point yang buleh diambil adalah 'Lima Undang-Undang Emas' yakni patah perkataan yang diukir atas kepingan tanah liat oleh Arkad dan diberikan kepada anaknya bernama Nomasir. Asas tersebutlah menjadi pedoman Nomasir untuk berjaya setelah tertipu dan teraniaya banyak kali diawal langkahnya di perantauan (walaupun dia ada emas yang banyak pada mulanya).

I. Emas akan datang dengan bangganya dan akan bertambah dengan kuantiti yang banyak kepada sesiapa yang akan menyimpan tidak kurang satu persepuluh daripada pendapatannya untuk membina estet untuk masa depannya dan keluarganya.

II. Emas yang diusahakan dengan tekun dan memuaskan hati pemiliknya yang bijak mencari pekerjaan yang menguntungkan, dan akan bertambah seperti banyaknya ternakan di atas padang.

III. Emas akan berpaut dengan pengawalan yang berhati-hati oleh pemiliknya yang melaburkannya di bawah nasihat orang yang bijak dalam mengendalikannya.

IV. Emas akan hilang daripada seseorang itu jika dia melaburkannya ke dalam perniagaan yang dia tidak mahir atau yang tidak disahkan oleh orang berpengalaman dalam peniagaan itu.

V. Emas akan lari daripada orang yang dengan paksa melaburkan pendapatanya dalam pelaburan yang mustahil atau tertarik mengikut nasihat mereka yang bertujuan menipu.

Moral dari m/s terakhir bab ini - " Tindakan bijak kita akan sentiasa menemani kita sepanjang hidup untuk menyenang dan menolong kita. Seperti yang dijangkakan, bahawa tindakan kita yang tidak bijak, akan menjadi wabak yang menyiksa kita. Penyiksaan yang paling ketara adalah kenangan yang sentiasa menghantui kita apabila kita telah melepaskan peluang yang datang, yang sepatutnya kita rebut untuk mendapat kejayaan. Wassalam

Monday, February 15, 2010

Hadiah Peraduan - Emas Jongkong

Assalamualaikum semua

Semoga sentiasa sihat dan sejahtera selalu.

Semenjak dua menjak ni hakikatemas melihat banyak iklan peraduan yang menawarkan hadiah jongkong dan syilling emas. Pelbagai syarikat tahu dengan menawarkan emas sebagai hadiah, ianya boleh membuatkan orang ramai teruja untuk menyertai peraduan tersebut. Yang pasti, emas yang sememangnya sangat bernilai dan mempunyai 'aura' atau daya tarikannya yang tersendiri dalam menggoda orangramai untuk memilikinya.

Sepertimana keratan akhbar dan borang peraduan yang disertakan, ada banyak lagi peraduan-peraduan lain yang mana ganjarannya adalah emas jongkong atau syiling seperti Mamee, Drypers, Mister Potato dan lain-lain. Kualiti hadiah emas tersebut samada jenis 916 atau 999.... tak dapatlah ana pastikan dan hanya syarikat tu sahaja yang tahu.

Secara langsung atau tidak, kaedah pemasaran syarikat dalam memasarkan produk mereka juga adalah antara penyebab orang-ramai berminat untuk menyimpan Emas.

Secara amnya, untuk semua ejen pemasaran emas, inilah detik positif untuk memperhebatkan promosi dan jualan emas.
Manakala secara umumnya, iktibar yang terserlah hari demi hari, rakyat negara ini akan lebih terdedah kepada emas sebagai simpanan masa depan.
Sebagaimana kata-kata Dr Umar Vadillo

" Save In Gold, Before Its Too Late "

Thursday, February 11, 2010

Hanya Jauhari Yang Mengenal Manikam

Dalam kamus berbahasa Melayu, JAUHARI membawa makna Pakar/Tukang Permata atau bijak pandai (Genius) dalam batu permata. Sementara MANIKAM (diambil daripada bahasa Tamil; MANICKAM) pula membawa makna Batu Permata (GEM).

Jadi, peribahasa HANYA JAUHARI SAJA YANG MENGENAL MANIKAM membawa makna lebih kurang begini: Hanya mereka yang arif dan pakar saja yang mengetahui akan pekerjaan yang mereka lakukan dalam bidang masing-masing

""Wow...Cantik berkilau-kilauan""

Jadi, Hakikat Emas sekali lagi ingin berkongsi asas penting untuk pejuang (berjuang untuk succes) yang mana perlulah ilmu/maklumat dicari untuk mengelakkan diri tertipu atau ditipu hidup-hidup.

Secara ringkasnya kaedah mudah untuk mencari ilmu atau maklumat (contohnya perkara berkaitan emas), adalah sebagaimana berikut

a. Search dalam internet, pilih website yang berkaitan dan baca serta fahamkan. Buleh juga comment/chat dengan owner website secara online.

b. Hadiri seminar/kursus berkaitan emas yang terpamer dari media elektronik atau media cetak. (Percuma atau berbayar tak jadi hal - yang pasti, menjana ilmu itu tidak rugi dan tidak merugikan)

c. Berjumpa dengan instructor seminar (dan buleh juga jumpa wakil penjual emas dari pelbagai syarikat) untuk penerangan yang lebih jelas dan mendalam mengenai emas, . 'Learn From The Expert'.

d. Pembacaan dari buku-buku berkenaan emas samada jenis hardcopy ataupun ebook. Pilihlah buku-buku dari trusted penulis dengan gunakan kaedah a di atas.

""Hakikat kilauan - aku tertipu rupanya...iskh""

Setelah itu baharulah kita akan faham hakikat sebenar pelaburan emas, emas sebagai penyimpan nilai, emas sbg alternatif simpanan masa depan, kepelbagaian portfolio pelaburan, apa itu skim cepat kaya emas dan lain-lain lagi.
Akhir sekali, baharulah keputusan dibuat samada kita nak membeli barangan kemas untuk hiasan isteri atau membeli ketulan emas sebagai simpanan ataupun menyimpan dalam buku simpanan emas tanpa dapat melihat@memegang fizikal emas.
Yang pastinya keputusan tersebut adalah jitu dan adalah lebih cantik lagi kalau ditambah dengan Solat Istikharah.

E-book ini patut dibeli oleh:

1. Mereka yang ingin mengetahui keistimewaan emas
2. Mereka yang inginkan panduan bagaimana memilih emas pelaburan terbaik
3. Mereka yang ingin mengetahui bagaimana menjana keuntungan dengan emas
4. Mereka yang ingin mengetahui bagaimana menjadikan emas sebagai perniagaan
5. Mereka yang ingin menjadi pelabur emas yang bijak
6. Mereka yang inginkan mendapat bimbingan daripada pakar emas

Wednesday, February 10, 2010

Pelabur Skim Emas Kena Tipu Rugi RM25 Juta

GEORGE TOWN -Keghairahan 60 pelabur untuk memdapatkan keuntungan segera dengan menyertai satu skim pelaburan emas yang dijalankan oleh sebuah syarikat lebur apabila kesemuanyamereka dperdaya dan mengalami kerugian kira-kira RM25 juta.

Modus operandi syrikat itu menjual jongkong emas seberat satu kilogram dengan harga di antara RM135,000 dan RM150,000.

Ketua jabatan siasatan jenayah Komersial Pulau Pinang, Asisten Komisioner Roslee Chik berkata, syarikat itu turut menawarkan dividen tigaperatus sebulan kepada pembeli sebelum di tawar menjualnya semula pada bulan ketiga.

Bagaimanapun katanya,apabila pembeli bersetuju menjual dan telah menyerahkan jongkong emas mereka, Wakil syarikat terbabit lesap bersama jongkong tersebuttanpa membuat bayaran.

“Siasatan mendapati syarikat berkenaan tidak mempunyai lesen yang di keluarkan oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia ( SSM) dan BANK NEGARA.

“Setakat ini, 30 laporan diterima dan kita telah menahan tiga lelaki dan sedang mengesan 10 lagi individu bagi membantu siasatan,”ujarnya kepada pemberita semalam.

...... artikal ini dari KOSMO 10/02/2010

Sunday, February 7, 2010

Kalau tak dipecahkan ruyung......manakan dapat sagunya

Assalamualaikum semua..

Merungkai makna peribahasa ' Kalau Tak Dipecahkan ruyung......manakan dapat sagunya adalah sebagaimana berikut. Seperti sedia maklum, salah satu sumber makanan masyarakat melayu lama di Malaysia ini adalah sagu. Jadi untuk mendapatkan sagu, maka kulit batang enau atau batang sagu (dipanggil ruyung) yang keras haruslah di pecahkan terlebih dahulu. Usaha dan kederat sangat diperlukan baharulah hasilnya akan diperolehi, itupun bukan buleh makan terus sagu tu, kena proses gak dulu.

Jadi m
aksud yang mudah difahami adalah jika seseorang itu tidak berani untuk mencuba dan merebut sesuatu peluang yang sudah ada di depan mata, sudah pasti tidak akan beroleh apa-apa kejayaan.
Begitulah jua dengan Emas, jika kita tak berani untuk mengenali apa itu simpanan dan pelaburan Emas, sudah pasti Hakikat Emas tidak akan diperolehi baik kelebihannya ataupun keuntungannya.

Untuk memudahkan tuan-puan, saya ringkaskan fakta berkaitan emas iaitu

Ada 2 cara membuat pelaburan emas di Malaysia iaitu
i. Pelaburan emas fizikal - spt Jongkong atau Syilling Emas.
ii. Pelaburan emas dengan membuka akaun simpanan emas - spt di Maybank (GSPA) dan di
Public Bank (GIA)

Antara kelebihan yang ada sekiranya Emas (fizikal) dijadikan simpanan/pelaburan untuk masa depan anda adalah

i. Tidak boleh dimusnahkan
ii. Mudah dibawa dan disimpan
ii. Mempunyai saiz, bentuk dan berat yang standard.
iii. Mudah ditunaikan terutama masa sesak wang.
iv. Mempunyai perbezaan harga belian dan jualan yang rendah

Hakikat emas yang mana kadar kenaikannya adalah sentiasa bertambah seiring dengan perjalanan masa. ( ya memang ada fluctuation tetapi naiknya lebih manakala turunnya kurang).

Gold Prices (
Past Trend Present Value and Future Projection

Kekuatan emas sebagai harta yang 'SESUAI dan LAYAK' disimpan adalah semenjak zaman Nabi lagi

Abu Bakar Ibn Abi Maryam mendengar Rasulullah S.A.W bersabda

" Akan tiba satu zaman di mana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh manusia, maka simpanlah Dinar adan Dirham"

(Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal)